Sałatka grecka z oliwkami OLE!

Nazwa przepisu

Sałatka grecka z oliwkami OLE!

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Przyjęcie ogrodowe

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 1 sałata lodowa
  • » 1 cebula
  • » sok z cytryny
  • » 1/2 słoiczka oliwek czarnych OLE!
  • » 1 ogórek zielony
  • » oliwa z oliwek
  • » 1/2 słoiczka oliwek zielonych OLE!
  • » 5 ząbków czosnku OLE!
  • » oregano
  • » 250 g sera typu feta
  • » pęczek zielonej pietruszki
  • » sól, pieprz
  • » 5 pomidorów
  • » 75 g jogurtu naturalnego
  • » 2 żółte papryki
  • » 250 g twarożku

Sposób przygotowania

Sałatę oczyść, pokrój na paski szerokości 2 cm. Oliwki wyjmij ze słoiczka, odsącz, podziel na części. Fetę pokrusz. Pomidory pokrój wzdłuż na ćwiartki, następnie jeszcze na części. Oczyszczoną paprykę pokrój na paski. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Obranego ogórka zetrzyj na na tarce, posiekaj ząbki czosnku. Do czosnku, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i posiekaną zieloną pietruszkę. Połącz ze startym ogórkiem, jogurtem i twarożkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj sałatę, oliwki, paprykę, powstały dressing tzatziki. Na wierzchu posyp startą fetą i oregano.

Porcja dla (ilość osób):
Czas przygotowania:

Autor przepisu:

OLE!
Data dodania: 2007-03-22 00:00:00

drukuj Wersja do druku