Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami

Nazwa przepisu

Rolada z pesto, oliwkami i dwoma serami

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie dla dzieci
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Piknik
  • » Mecz

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 10 dag rukoli
  • » 7 dag płatków migdałowych
  • » 80 ml oliwy z oliwek
  • » 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • » 4 średnie pieczarki
  • » ½ małej cebuli
  • » 1 łyżeczka masła
  • » 10 dag sera żółtego
  • » 5 dag mozzarelli
  • » sól
  • » pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Płatki migdałów prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Do rukoli wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie rozdrabniamy blenderem. Wsypujemy płatki migdałów i znowu miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całą powierzchnię ciasta francuskiego smarujemy przygotowanym pesto. Posypujemy ostudzonymi pieczarkami. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, mozzarellę w miarę drobno kroimy. Serami posypujemy ciasto. Oliwki kroimy na cienkie plasterki, rozrzucamy równomiernie na cieście. Zwijamy roladę, którą kroimy mniej więcej na 1 cm kawałki. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 45 minut

Autor przepisu:

Bernadetta
Data dodania: 2012-06-26 12:17:53

drukuj Wersja do druku