Risotto z mięsem i warzywami - smacznie i do syta

Nazwa przepisu

Risotto z mięsem i warzywami - smacznie i do syta

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Piknik
  • » Mecz

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 150 g długoziarnistego ryżu
  • » duża cebula
  • » 100 g wędzonego boczku
  • » 400 g szynki wieprzowej
  • » duża czerwona papryka
  • » 1/2 łyżki grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • » 150 ml bulionu mięsnego
  • » kilka pokrojonych Suszonych pomidorów z żurawiną w oleju z ziołami OLE
  • » 2 łyżki masła
  • » 2 łyżki mąki
  • » 1 łyżka słodkiej papryki
  • » sól,pieprz do smaku
  • » 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Ryż gotować pod przykryciem w litrze osolonej wody przez 16 minut. Odcedzić na sitku i pozostawić do ocieknięcia. 2 Szynkę wieprzową pokroić w kostkę,zmieszać z mąką i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Obraną cebulę obrać posiekać.Boczek pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę 3. Boczek usmażyć na średnim ogniu na chrupko. Szynkę wieprzową smażyć na oleju aż będzie miękka. 4. Do usmażonego boczku dodać cebulę, masło i 2 minuty podsmażyć. Dodać słodką paprykę i bulion, zagotować. Dodać pokrojoną paprykę,gotować 7 minut. 5. Dodać ryż ,szynkę wieprzową,suszone pomidory,natkę pietruszki,wszystko wymieszać i chwilę pozostawić w garnku.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: ponad godzinę

Autor przepisu:

eluchap
Data dodania: 2012-06-26 08:30:47

drukuj Wersja do druku