Placki ziemniaczane z grzybowym farszem

Nazwa przepisu

Placki ziemniaczane z grzybowym farszem

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Romantyczna kolacja
  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » litrowy pojemnik ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • » 2 żółtka
  • » łyżka mąki ziemniaczanej i łyżka mąki pszennej
  • » szczypta gałki muszkatołowej
  • » mąka krupczatka do panierowania
  • » oliwa lub olej

Sposób przygotowania

Ziemniaki, żółtka, obie mąki oraz szczypta gałki muszkatołowej ucieramy w malakserze. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i sprężyste. Wkładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, formujemy gruby wałek, dzielimy na 20 kawałków. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm, nadziewamy farszem i zalepiamy boki, formując zgrabne pierogi. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy placek opruszamy mąką (trzeba docisnąć dłonią, by mąka dokładnie przyległa) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy na 10 min do nagrzanego piekarnika. Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach, z pikantnymi, gorącymi sosami oraz delikatną w smaku surówką.

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: 60 minut

Autor przepisu:

Martini
Data dodania: 2007-09-28 00:00:00

drukuj Wersja do druku