Placki ziemniaczane po zbójnicku

Nazwa przepisu

Placki ziemniaczane po zbójnicku

Okoliczność przepisu

  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 1,5 - 2kg ziemniaków
  • » 2 czubate łyżki mąki
  • » 2 jajka
  • » sól, pieprz, pieprz cayenne
  • » laska cienkiej kiełbasy czosnkowej
  • » 2 cebule
  • » olej
  • » 100g bryndzy lub jeden średni oscypek

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce, włożyć na sito i odsączyć. Cebulę obrać i także zetrzeć. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do miski włożyć ziemniaki, cebulę, dodać mąkę, jajka, przyprawy i wymieszać. Następnie dodać kiełbasę i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju i smażyć niewielkie placki, trochę je spłaszczając. W czasie gdy placki się smażą na drugą patelnię wyłożyć Leczo pieczarkowe prowansalskie i podgrzać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać szczyptę pieprzu cayenne, 2 ząbki Czosnku chilli w oleju bardzo drobno pokrojone, chwilę jeszcze podgrzewać. Zdjąć z ognia i dodać pokrojoną w drobną kostkę bryndzę lub oscypka. Placki układać na talerzu polewać Leczo i udekorować gałązką natki pietruszki. Smacznego!

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Ameba
Data dodania: 2007-10-23 00:00:00

drukuj Wersja do druku