Ilość porcji: 04 Czas przygotowania: 30 minut

Pizza bez drożdży z kaparami i ziołami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i łyżka ulubionych suszonych ziół (ja używam oregano)

Na wierzch:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać  przyprawy, sól, oliwę/olej i mleko. Zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie możemy podsypać mąką. Dzielimy na cztery mniejsze kawałki i rozkładamy na papierze do pieczenia (możemy papier umieścić do tortownicy i palcami rozciągnąć do brzegu). Wierzch pizz smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ulubionymi ziołami. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy je na pizzach. Układamy plasterki salami i pieczemy w 220 stopniach przez ok.15-20 minut (w zależności od grubości spodu), aż do zarumienienia brzegów. Po wyjęciu z pieca, szybko posypujemy rukolą, kawałkami pomidorków i kaparami z pieprzem. Możemy polać odrobiną oliwy.

Najlepiej smakuje na gorąco.