Pizza wspaniała na stół podana

Nazwa przepisu

Pizza wspaniała na stół podana

Okoliczność przepisu

  • » Romantyczna kolacja
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Piknik
  • » Lunch w pracy

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 2 szklanki mąki
  • » 35 gram drożdży
  • » pół szklanki mleka
  • » łyżeczka cukru
  • » 1łyżeczka oleju
  • » keczup
  • » zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • » czubryca zielona 1 łyżeczka
  • » pieczarki 6 sztuk
  • » 1 pomidor
  • » 3 jajka ugotowane
  • » ser 5 plastrów
  • » pimidorki kapary i oliwki czarne 70 gram

Sposób przygotowania

Pierwszy etap Robię ciasto na pizze 2 szklanki mąki 35 gram drożdży pół szklanki mleka łyżeczka cukru 1łyżeczka oleju Do miski wsypuję mąkę, robię zagłębienie . Do szklanki wlewam mleko i podgrzewam aby było letnie drożdże kruszę i wsypuje do mleka dodaje łyżeczkę cukru .Mieszam do rozpuszczenia ,wlewam do zagłębienia w mleku i delikatnie mieszam z maka aby się połączyło i czekam 20 minut , aż rozczyn zacznie pracować . Dodaje łyżeczkę czubrycy zielonej i łyżeczkę ziół prowansalskich. Zagniatam ciasto i zostawiam na pół godziny do wyrośnięcia pod ściereczką Drugi etap Pieczarki 6 dużych kroje w plastry kładę na talerz . Do miseczki wlewam oliwe z oliwek 150 mili dodaje 1 kostkę rosół z kury wkruszam i mieszam do rozpłynięcia . Taka marynata polewam pieczarki spokojnie na 15 -20 minut zostawiam aby przeszły . Pomidorka kroje w plaster i 3 jajka ugotowane tez kroje w plasterki Wałkuje ciasto wkładam do naczynia 30 centymetrowego na dnie delikatne smaruje olejem . Ciasto dociskam do brzegów Polewam keczupem posypuje ziołami prowansalskimi kładę pieczarki odciskam lekko z marynaty układam na spodzie na nie kładę jaka i pomidorka oraz oliwki kapary i suszone pomidorki .Wkładam do pieca na 15-20 minut jak widzę , że ciasto jest upieczone kładę ser i chwilkę do rozpuszczenia i wyciągam

Porcja dla (ilość osób): 3
Czas przygotowania: 60 minut

Autor przepisu:

laleczka20
Data dodania: 2012-02-09 18:44:06

drukuj Wersja do druku