Pizza dla dzieci

Nazwa przepisu

Pizza dla dzieci

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie dla dzieci

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » mąka
  • » szczypta oregano
  • » ser
  • » masło
  • » cukier, sól i pieprz do smaku
  • » oliwa z oliwek
  • » mleko
  • » szynka
  • » pomidory
  • » oliwki OLE!
  • » łyżka koncentratu pomidorowego
  • » pieczarki krojone OLE!

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę przez gęste sitko na blat. Wymieszaj ze szczyptą soli i cukru. Pokrój masło w kawałeczki i dodaj do mąki. Wymieszaj widelcem masło z mąką i mlekiem. Zagnieć ciasto na jednolitą masę i uformuj kulkę. Na rozgrzaną patelnię przełóż pomidory i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw sos oregano i cukrem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Duś sos, aż zgęstnieje. Podsyp mąką stolnicę i rozpłaszcz ciasto ręką. Uformuj okrągły, płaski spód do pizzy. Posmaruj wierzch sosem pomidorowym. Zostaw 1/2 cm suchego ciasta z brzegu. Pokrój szynkę w paseczki, dodaj krojone oliwki OLE! i naturalne krojone pieczarki OLE!. Zetrzyj ser. Rozłóż na cieście szynkę, oliwki i pieczarki. Posyp serem. Podlej całość oliwą z oliwek. Podsyp mąką tacę z piekarnika, przełóż pizzę i piecz w temperaturze 200 stopni C 10-15 min. Pizza jest gotowa, kiedy jej spód nabierze złoto-brązowego koloru.

Porcja dla (ilość osób):
Czas przygotowania:

Autor przepisu:

OLE!
Data dodania: 2007-03-22 00:00:00

drukuj Wersja do druku