Pikantne ptysie

Nazwa przepisu

Pikantne ptysie

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Romantyczna kolacja
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 200 g mąki tortowej
  • » 100 g masła
  • » 250 ml wody
  • » szczypta soli
  • » 5 jajek
  • » łyżeczka pieprzu cayenne
  • » 120 g serka twarogowego o smaku łososia

Sposób przygotowania

Ciekawe połączenie składników powoduje, że goście chętnie sięgają po taką przekąskę. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Serek łososiowy mieszamy z pieprzem cayenne i sześcioma posiekanymi ząbkami czosnku chilli z oleju. Ostudzone ptysie nadziewamy powstałym serkiem. Smacznego :)

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Mienta
Data dodania: 2012-02-03 16:35:00

drukuj Wersja do druku