Pikantne babeczki z pieczarkami

Nazwa przepisu

Pikantne babeczki z pieczarkami

Okoliczność przepisu

  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 4 duże i cienkie kromki białego chleba
  • » 75g roztopionego masła
  • » 1 stek wieprzowy
  • » 1 łyżka sosu worcester
  • » 1 łyzeczka koncentratu pomidorowego
  • » sól, pieprz
  • » 2 łyżki śmietany
  • » 4 gałązki natki do dekoracji

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Szklanką bądź foremką wykroić z chleba okrągłe ciastka. Zanurzyć je w 50g roztopionego masła, włożyć do formy z wgłębieniem lub do osobnych foremek babeczek. Na wierzch położyć drugą, taką samą formę by babeczki za bardzo nie wyrosły. Można je też przykryć pergaminem i napełnić ryżem. Babeczki piec 10 minut, potem zdjąć wierzchnią, zabezpieczającą je formę bądź pergamin z ryżem. Piec jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor. Przygotować nadzienie. Na pozostałym maśle podsmażyć 50g Cebulki marynowanej, 2 ząbki Czosnku chilii w oleju i pokrojony na kawałki stek. Dodać pieczarki i smażyć je chwilę, a potem zmniększyć gaz i dusić na wolnym ogniu aż do wydzielenia się soku. Powoli mieszając dodać sos worcester, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Wyjąć jednocześnie Czosnek chilli. Babeczki napełnić nadzieniem, przykryć ich wierzch śmietaną. Udekorować gałązkami natki i podawać.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Ameba
Data dodania: 2007-10-21 00:00:00

drukuj Wersja do druku