Pikantna wołowina z czosnkiem chilli i papryką

Nazwa przepisu

Pikantna wołowina z czosnkiem chilli i papryką

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Romantyczna kolacja
  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » Czosnek chilli w oleju z ziołami 212 ml OLE!
  • » Papryka
  • » 300 g wołowiny
  • » ziemniaki 4-5 szt.
  • » marchew 2-3 szt.
  • » średnia cebula
  • » sól /pieprz / tymianek

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki i marchew kroimy w półksiężyce o grubości ok 1 cm. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem i zapiekamy w temp 180°C przez ok 25 min.
Średnią cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju ze słoika czosnku chilli. Umytą wołowinę kroimy w paski grubości ok 1,5 cm i dodajemy do cebulki. Gdy mięso jest już odpowiednio wysmażone, doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie dodajemy kilka całych ząbków czosnku chilli oraz paprykę konserwową pokrojoną w paski. Wszystko razem krótko podsmażamy.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i marchewką.
 

Porcja dla (ilość osób): 3
Czas przygotowania: 60 minut

Autor przepisu:

Kucharz OLE!
Data dodania: 2013-10-13 15:31:00

drukuj Wersja do druku