Pierś kurczaka zanurzona w sosie z oliwek

Nazwa przepisu

Pierś kurczaka zanurzona w sosie z oliwek

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Wielkanoc

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 60 dkg piersi z kurczaka
  • » 3 łyżki masła
  • » 3 łyżki sera edamskiego startego na tarce
  • » 1 łyżka mąki
  • » szklanka śmietany 18%
  • » sól, pieprz najlepiej biały

Sposób przygotowania

Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 8 kawałków. Oprószyć lekko solą i podsmażyć na maśle. Oliwki czarne i zielone krojone OLE! w ilości po dwie łyżki każdego koloru, włożyć na tłuszcz na którym smażył się kurczak. Oprószyć je lekko mąką i zrumienić. Polać śmietaną, doprawić solą i pieprzem i chwilkę gotować, aż sos zgęstnieje. Następnie oliwki zdjąć z ognia, dodać starty ser i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko wysmarowanym masłem, polać sosem i zapiekać 15 minut pod przykryciem w temperaturze 200 stopni. Podawać z sałatą.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Ameba
Data dodania: 2007-10-22 00:00:00

drukuj Wersja do druku