Paszteciki kibica z czosnkiem z pesto

Nazwa przepisu

Paszteciki kibica z czosnkiem z pesto

Okoliczność przepisu

  • » Piknik
  • » Mecz

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 1/4 słoiczka czosnek z Pesto
  • » 0,5 kg mąki pszennej
  • » 1 opakowanie śmietany 18 %
  • » 1 opakowanie drożdży instant
  • » 1 szczypta soli jodowanej w młynku
  • » 1 szczypta pieprzu kolorowego
  • » ognista mieszanka przypraw w młynku do smaku
  • » przyprawa do mięsa ( do smaku)
  • » 1/4 margaryny
  • » 0,5 kg mięsa mieszanego wieprzowo - wołowego
  • » 1,5 cebuli białej
  • » 2 jajka
  • » 1 łyżeczka cukru
  • » olej do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulę bardzo drobno kroimy i smażymy na oleju na złoty kolor.Czosnek z pesto drobno siekamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i mieszanką ognistą oraz przyprawą do mięsa i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym. Wołowinę kładziemy na spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu miksujemy blenderem razem z cebulką i czosnkiem z pesto. Dodajemy 1 jako i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, sól, pieprz i 1 łyżeczkę cukru oraz śmietanę. Podgrzewamy około 1/4 szklanki mleka i dodajemy do mąki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do mąki. Mieszamy składniki. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję . Odstawiamy w misce, pod przykryciem na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Wykrajamy prostokąty i nakładamy na jednym brzegu farsz, posypujemy jeszcze mieszanką ognistą . Zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane paszteciki zostawiamy jeszcze na około 15 minut. W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim paszteciki. Zapiekamy je w temp. 180 - 190 C aż się przyrumienią To ogniście pyszna przekąska kibica :))

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: ponad godzinę

Autor przepisu:

superbaba4
Data dodania: 2012-06-16 08:24:00

drukuj Wersja do druku