Papryka faszerowana kaparami

Nazwa przepisu

Papryka faszerowana kaparami

Okoliczność przepisu

  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 2 czerwone papryki
  • » 2 ząbki czosnku
  • » 2 zielone papryki
  • » 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • » 6 łyżek oliwy
  • » sól i pieprz do smaku
  • » 16 ładnych listków bazylii
  • » kapary OLE!

Sposób przygotowania

Przekrój każdą paprykę na 4 części, usuń nasiona z szypułką i białe błonki. Rozłóż w foremce kawałki papryki skórką do dołu. Polej je oliwą, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Pokrój drobno kapary. Wewnątrz każdego kawałka papryki połóż po listku bazylii i posiekane kapary. Zakryj foremkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika z term-oobiegiem rozgrzanego do 180 stopni C. (Jeśli twój piekarnik nie ma termo-obiegu, rozgrzej go do 200 stopni C. Piecz 10-15 min. Zmiksuj razem 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku i orzechy włoskie. Wyjmij z pieca paprykę i posmaruj ją zmiksowanym sosem. Włóż ponownie do piekarnika na 15-20 min. tym razem bez przykrycia.

Porcja dla (ilość osób):
Czas przygotowania:

Autor przepisu:

OLE!
Data dodania: 2007-03-22 00:00:00

drukuj Wersja do druku