Kurczak z oliwkami i papryką

Nazwa przepisu

Kurczak z oliwkami i papryką

Okoliczność przepisu

  • » Romantyczna kolacja
  • » Spotkanie z przyjaciółmi

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 35 dag piersi z kurczaka
  • » 2 duże czerwone papryki
  • » 1 łyżka starego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
  • » 20 szt liści bazylii
  • » 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • » jajko
  • » sól

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone papryki upiec w gorącym piekarniku. Wyjąć je w chwili gdy skórka sczernieje, zawinąć w folię i zostawić do ostygnięcia. Potem zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i osączyć. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i podzielić na cienkie kotlety, następnie posolić. Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać parmezanem. Na środku ułozyć warstwami: połowę mięsa, połowę papryki, oliwki, liście bazylii, drugą połowę paprryki, drugą połowę mięsa. Brzegi ciasta starannie ze sobą zlepić a wierzch posmarować resztą jajka i lekko ponakłuwać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 minut.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 60 minut

Autor przepisu:

Ameba
Data dodania: 2007-10-24 00:00:00

drukuj Wersja do druku