Kule Dracule z wiosennym akcentem.

Nazwa przepisu

Kule Dracule z wiosennym akcentem.

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Przyjęcie dla dzieci
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Piknik

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 0,5 kg ziemniaków
  • » 1,5 szkl. mąki
  • » 1 cebula
  • » 50 g sera tartego
  • » 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • » 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • » 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
  • » 1 jajko
  • » szczypta soli
  • » 3 łyżki oleju
  • » 1 pomidor
  • » 2 łyżki buraczków

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni. Na stolnicę wysypać mąką, zrobić otwór i wybić jajko. Dodać wystudzone, zmielone ziemniaki, zeszkloną cebulę, mielony czosnek, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Podane składniki dobrze wyrobić na stolnicy na jednolitą masę. Dodać odrobinę soli. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie, dosypać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok 0,7 mm. Z ciasta wycinać koła o średnicy wielkości szklanki. Na wycięte koło, położyć na środku pieczarkę ze słoika. Pieczarkę posypać odrobiną startego sera. Pieczarkę dokładnie oblepić ciastem, uformować kulkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Tak przygotowane kulki piec na patelni na wolnym ogniu, rumieniąc z każdej ze stron po ok. 5 min. Po wyjęciu odsączyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kulki podawać na gorąco. Wyłożone kulki na talerzu udekorować cząstkami pomidora, całość posypać odrobiną natki pietruszki. Na talerzu również położyć 2 łyżki buraczków ze słoika. Jeżeli przygotujemy wcześniej, przed podaniem wystarczy rozgrzać w nagrzanym piekarniku. Kule Dracule można jeść same, jako przekąskę, lub jako dodatek do dań mięsnych. Są bardzo pożywne. Smacznego!

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 45 minut

Autor przepisu:

darekxxl
Data dodania: 2012-01-20 10:01:55

drukuj Wersja do druku