Krakerso-pizzerinki

Nazwa przepisu

Krakerso-pizzerinki

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 250 g mąki pszennej
  • » pół szklanki mleka
  • » połowa kostki margaryny
  • » 1/4 kostki drożdży
  • » 2 łyżki ketchupu
  • » 2 łyżki oliwy z oliwek
  • » łyżka oregano
  • » 100 g sera do pizzy
  • » 40 g sera pleśniowego blue

Sposób przygotowania

Chcąc zadowolić gości jakąś szybką i smaczną przegryzką postanowiłam wykorzystać mój przepis na pizzę i zrobić ją w nieco mniejszej wersji. Pizzerinki szybciej się pieką i są o wiele bardziej chrupiące więc można je skojarzyć także z krakersami stąd nazwa ;) Idealna przekąska dla gości i do piwa. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko i połowę kroimy na prostokąty mniej więcej wielkości krakersów a z drugiej połowy wykrawamy kółka za pomocą niewielkiej szklanki. Smarujemy je oliwą z oliwek i ketchupem i posypujemy oregano. Na wierzch układamy starty ser, ser pleśniowy oraz pokrojone suszone pomidory. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego :)

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Mienta
Data dodania: 2012-02-04 17:05:42

drukuj Wersja do druku