Klopsiki w sezamie z suszonymi pomidorami

Nazwa przepisu

Klopsiki w sezamie z suszonymi pomidorami

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Romantyczna kolacja
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Piknik

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 500g mięsa wieprzowego mielonego
  • » 1 cebula,
  • » 2 ząbki czosnku
  • » 0,5 kajzerki
  • » 1 jajo
  • » 2 łyżki kaszy manny
  • » 0,5 szkl. mleka
  • » 50g suszonych pomidorów Ole!
  • » Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta curry, ulubione zioła
  • » 100g serka topionego ziołowego
  • » 2 łyżki mąki+ 2 łyżki sezamu do obtoczenia
  • » Olej do smażenia
  • » sos: Łyżka oliwek
  • » Kilka kaparów
  • » 3 łyżki ketchupu
  • » Ząbek czosnku
  • » Szczypiorek

Sposób przygotowania

Cebulę bardzo drobno posiekać (1 łyżkę odłożyć od sosu), czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Kajzerkę namoczyć w mleku, lekko odcisnąć. Do mięsa dodać kajzerkę, cebulę, czosnek, kaszę manną, jajo, drobno pokrojone suszone pomidory, doprawić do smaku, wymieszać. Serek topiony pokroić w kostkę 1cm. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej wciskać kawałek serka, obtaczać w mące wymieszanej z sezamem. Smażyć ze wszystkich stron na oleju. Podsmażone klopsiki poddusić pod przykryciem ok. 5 minut. Sos: oliwki posiekać, do ketchupu dodać oliwki, łyżkę posiekanej drobno cebuli, zmiażdżony czosnek, posiekane kapary i szczypiorek. Klopsiki podawać z sosem.

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

mariwanna
Data dodania: 2012-02-11 16:14:00

drukuj Wersja do druku