Grzybowe risotto

Nazwa przepisu

Grzybowe risotto

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Przyjęcie ogrodowe

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 35 dag ryżu arborio, 200 ml białego wina wytrawnego, 15 dag kurek, 3 dag suszonych pomidorów w zalewie, 1 pomidor, 20 dag parmezanu, 8 dag masła, 5 łyżek oliwy z oliwek, 3 szklanki rosołu
  • » sól, pieprz
  • » natka pietruszki

Sposób przygotowania

Pieczarki w zalewie naturalnej podroić w plasterki. Cebulki marynowane srebrne OLE! pokroić w kostkę. Suszone pomidory osączyć, pokroić w plasterki, a świeżego pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni dodać oliwę i odrobinę masła, podsmażyć pieczarki i połowę pokrojonej cebulki. Smażyć aż bedą miękkie. W oddzielnym naczyniu na reszcie masła zeszklić pozostałą cebulkę, wsypać ryż i ciągle mieszjaąc smażyć aż ryż wchłonie tłuszcz. Wlać wino a potem stopniowo wlewać rosół - aż ryż go całkowicie wchłonie. Mieszać tak długo, aż ryż będzie miękki, kolejno dodać pieczarki i cebulki z patelni, susoszne pomidory i świeże pomidory, natkę pietruszki i mieszając dusić przez 5 minuek. Potrawę gotową posypać parmezanem, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Magdalena
Data dodania: 2007-10-02 00:00:00

drukuj Wersja do druku