grillowane warzywa na sałacie

Nazwa przepisu

grillowane warzywa na sałacie

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 1 cukinia, którą myję i kroję w talarki
  • » 1 czerwona papryka myta i pokrojona w większe nieregularne kawałki
  • » 1 niewielka cebulka pokrojona w piórka
  • » czosnek chilli (może być inny, np curry) w oleju
  • » pomidory suszone w oleju
  • » sałata lodowa lub mieszanka sałat
  • » mozarella 1 kula
  • » kiełki lucerny
  • » curry,bazylia, pieprz, przyprawy wg uznania

Sposób przygotowania

Gdyż danie było pełną improwizacją z tego, co znalazłam w kuchni a czasu niestety nie znalazłam :0), warzywa przygotowałam na patelni do grillowania z niewielką ilością oliwy. Jesli dysponujesz większą ilością czasu, można je ugrillowac w sposób tradycyjny. Plastry cukinii z obydwu stron, następnie papryka, pomidory suszone i cebulka oraz całe ząbki czosnku grillujemy, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy curry, bazylią i innymi ulubionymi przyprawami. Niewiele, gdyż warto zacować chrupkość i smak grillowanych warzyw. Kulę mozarelli kroimy na plastry i kładziemy na górze. Najlepiej, gdy naczynie ma większą średnicę. Nie musi być koniecznie wysokie. Całość wkładamy do nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Na krótko, tylko, żeby ser się smakowicie rozpłynął. Całość układamy na poszarpanej sałacie i posypujemy dużą ilością kiełków. Genialne, proste i przepyszne danie! W sam raz na taki dzień jak dziś, gdy czuć budzącą się wiosnę.

Porcja dla (ilość osób): 2
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Aśka
Data dodania: 2012-03-04 15:54:38

drukuj Wersja do druku