Drożdżowe warkocze z Pasteną pastą z suszonych pomidorów OLE!

Nazwa przepisu

Drożdżowe warkocze z Pasteną pastą z suszonych pomidorów OLE!

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Piknik
  • » Lunch w pracy

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 250 g mąki pszennej
  • » 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • » 150 ml ciepłej wody
  • » 1 łyżki cukru
  • » 1 łyżeczki soli
  • » 1 łyżki oliwy z oliwek
  • » do posmarowania: Pastena pasta z suszonych pomidorów OLE!

Sposób przygotowania

Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy kilka minut, aż zaczną pracować. Następnie dodajemy 50 ml ciepłej wody i 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę z solą i stopniowo wlewamy rozczyn drożdżowy, resztę ciepłej wody i oliwę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy (wyrabiam za pomocą haka). Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (najczęściej ciasto pozostawiam blisko otwartego piekarnika lub na grzejniku).
Po wyrośnięciu ciasta formujemy 4 kulki o wielkości mandarynki. Pojedynczą kulkę dzielimy na 3 kawałki i rolujemy. Z trzech powstałych pasków zaplatamy warkocz i rozsmarowujemy pastę z suszonych pomidorów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 240 stopniach C przez 10-12 minut. Podajemy na ciepło z masłem.

 

Porcja dla (ilość osób): 2
Czas przygotowania: 15 minut

Autor przepisu:

http://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/pomysl-majowke-drozdzowe-warkocze-suszonymi-pomidorami/
Data dodania: 2016-04-25 16:04:00

drukuj Wersja do druku