Drożdzowe roladki pełne rozmaitości

Nazwa przepisu

Drożdzowe roladki pełne rozmaitości

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Przyjęcie dla dzieci
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Piknik
  • » Lunch w pracy
  • » Mecz

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 250 g mąki pszennej (na ciasto)
  • » pół szklanki śmietany 18 % (na ciasto)
  • » 125 g margaryny (na ciasto)
  • » 25 g świeżych drożdży (na ciasto)
  • » łyżka cukru (na ciasto)
  • » 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • » kulka mozzarelli
  • » 4 łyżki kukurydzy
  • » 2 plastry papryki
  • » łyżka oregano

Sposób przygotowania

Drożdżowe roladki to przekąska idealna na wszelkiego rodzaju imprezy :) Przygotowuje się szybko bo nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie a smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. To taka ciekawsza mini wersja pizzy po którą goście i kibice sięgają bez skrępowania :) Polecam :) Do śmietany dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy do mąki i margaryny, zagniatamy całość na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko i smarujemy koncentratem pomidorowym ( nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie). Na wierzchu układamy pokrojoną mozzarellę i suszone pomidory( połowę słoiczka). Całość równomiernie posypujemy kukurydzą, pokrojoną drobno papryką, pokrojonymi oliwkami (około 6 szt) i przekrojonymi na pół cebulkami (około 6 szt) oraz kilkoma kosteczkami sera ze słoiczka z oliwkami. Posypujemy oregano i zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 1,5 - 2 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: 30 minut

Autor przepisu:

Mienta
Data dodania: 2012-06-09 15:11:00

drukuj Wersja do druku