Barania pieczeń nadziewana serem typu feta

Nazwa przepisu

Barania pieczeń nadziewana serem typu feta

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Romantyczna kolacja
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 1,2 kg udźca jagnięcego, 2-3 cebule, 1 główka świeżego czosnku, 2-3 cebule świeże, szklanka czerwonego wina, szklanka jogurtu
  • » pęczek bazylii, 1-2 gałązki rozmarynu, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz

Sposób przygotowania

Mięso starannie umyć, a następnie oczyścić i natrzeć solą oraz pieprzem. Zalać jogurtem, marynować przez kilka godzin. Osuszyć, rozkroić na duży płat, oblożyć listkami bazylii, posmarować fetą. Zwinąć pieczeń, obwiązać nicią. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać oliwą i czerwonym winem. Dodać pokrojoną na kawałki cebulę, ząbki czosnku, osączone z marynaty Oliwki zielone i czarne krojone OLE! i gałązki rozmarynu. Wstawić do piekranika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec 60-70 minut. Często obracając. Podawać z sosem do pieczeni.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: ponad godzinę

Autor przepisu:

Aleksandra
Data dodania: 2007-10-06 00:00:00

drukuj Wersja do druku