Babeczki z sałatką OLE!

Nazwa przepisu

Babeczki z sałatką OLE!

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne
  • » Przyjęcie dla dzieci
  • » Romantyczna kolacja
  • » Przyjęcie ogrodowe
  • » Spotkanie z przyjaciółmi
  • » Babski wieczór
  • » Wielkanoc

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » 20 dag mąki pszennej
  • » 20 dag masła
  • » 1 jajko
  • » 3 łyżki śmietany 18%
  • » szczypta soli
  • » 15 dag szpinaku
  • » 1 ząbek czosnku
  • » 2 jajka ugotowane na twardo
  • » ½ szklanki kukurydzy z puszki
  • » 3 łyżki majonezu
  • » 8-10 dag suszonych pomidorów z żurawiną OLE!
  • » 15-20 sztuk oliwki nadziewane pastą paprykową OLE!
  • » 2 łyżki oleju z ziołami (zalewa z suszonych pomidorów)

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać 15 dag masła, jajko, śmietanę i odrobinę soli. Wszystko dokładnie posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wykleić foremki babeczek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Upieczone babeczki wyciągnąć z foremek i wystudzić. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać drobno posiekany czosnek i szpinak. Smażyć przez 2-3 minuty, przyprawić do smaku solą, ostudzić. Do miseczki włożyć pokrojone w kostkę jajka, suszone pomidory z żurawiną OLE, odsączoną z zalewy kukurydzę i połowę pokrojonych w plasterki oliwek OLE. Skropić olejem z ziołami którą były zalane suszone pomidory, wymieszać. Do zimnych babeczek nałożyć porcje szpinaku i łyżkę sałaty. Ozdobić pozostałymi oliwkami i majonezem.

Porcja dla (ilość osób): więcej osób
Czas przygotowania: ponad godzinę

Autor przepisu:

Reniz
Data dodania: 2012-02-12 20:28:02

drukuj Wersja do druku