Aromatyczna tarta z Prowansji

Nazwa przepisu

Aromatyczna tarta z Prowansji

Okoliczność przepisu

  • » Przyjęcie rodzinne

Produkty OLE! w przepisie:

Pozostałe składniki przepisu

  • » ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 3 łyżki zimnej wody, sól, pieprz, olej do nasmarowania formy
  • » farsz: 1 cukinia, 1 papryka, 1 cebula, 50 g startego parmezanu, 2 jajka, 150 ml śmietany, sól, pieprz, zioła wg upodobań (może być gotowa mieszanka ziół prowansalskich)

Sposób przygotowania

Z mąki i posiekanego masła zagnieść ciasto, dodając wodę, odrobinę soli i pieprzu. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty posmarować tłuszczem i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Przygotować nadzienie: jaja wymieszać ze śmietaną i z tartym parmezanem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Na podpieczonym cieście ułożyć warzywa i oliwki, a następnie wylać masę z jaj i śmietany. Piec przez 25 - 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Można podać z kieliszkiem wytrawnego, francuskiego wina np. Cabernet Sauvingnon.

Porcja dla (ilość osób): 4
Czas przygotowania: 45 minut

Autor przepisu:

Wielbicielka Prowansji
Data dodania: 2007-09-25 00:00:00

drukuj Wersja do druku