Sylwester i karnawał na świecie

Mix świata

Ile krajów na świecie, tyle sylwestrowych tradycji. Niektóre nie tak odmienne od polskich, inne zaskakujące i egzotyczne. Jednak w żadnej kulturze Nowy Rok nie przechodzi bez echa, oferując unikalną atmosferę wyczekiwania na to, co jeszcze nie nadeszło.

  • Impreza na plaży w Indiach

    Goa to niewielki stan w Indiach, położony na zachodnim wybrzeżu, nad Morzem Arabskim z malowniczymi miasteczkami i szerokimi plażami. Na obecne w nim zwyczaje kulturowe miała mocny wpływ obecność przez prawie pięć wieków w tym rejonie Portugalczyków.

    Obchodzony hucznie po 21 stycznia goadzki karnawał towarzyszy świętu Dnia Republiki. Przez trzy dni na ulicach miast odbywają się liczne parady przebierańców z platformami przypominającymi te brazylijskie, festyny, jarmarki, a na plażach odbywają się całonocne zabawy.

    więcej » « powrót
    Impreza na plaży w Indiach
  • Palenie marzanny w Rosji

    Maslenica to prawosławne ostatki, to także rosyjskie święto słońca, naleśników i trwającej tydzień radosnej zabawy. Odbywa się w marcu na siedem tygodni przed Wielkanocą i trwa cały tydzień. W tym czasie w Rosji odbywają się liczne koncerty, festyny, kiermasze a na stołach królują rosyjskie naleśniki, czyli bliny.

    Według tradycji każdy dzień Maslenicy ma swoją nazwę. W poniedziałek nazywany „Powitaniem” śpiewane są wesołe piosenki, młodzież przygotowuje marzannę. We wtorek nazywany dniem "gier" uczestniczy się w kuligach. We środę – „Łakomstwo” – zięciowie odwiedzają swoje teściowe i częstowani są blinami. „Obszerny czwartek” jest najhuczniej obchodzonym dniem Maslenicy. Organizowane są dyskoteki, zawody, wszędzie rozbrzmiewa muzyka. Odbywają się też parady, podczas których noszona jest marzanna. W piątek, zwanym „Wieczorem teściowych” zięciowie goszczą swoje teściowe częstując je i jest też to dzień spotkań rodzinnych. W sobotę, dniu „Przyjęcia szwagierek” panna młoda zaprasza do siebie rodzinę pana młodego.
    W ostatnim dniu Maslenicy, zwanym „Niedzielą wybaczenia” ludzie wzajemnie proszą siebie o przebaczenie win, tak aby każdy mógł rozpocząć Wielki Post z czystym sercem. W niedzielę odbywa się korowód karnawałowy, na którym marzanna, jako symbol zimy, zostaje spalona, a jej popioły rozrzucone po polach, by nadchodzące plony były obfite.

    więcej » « powrót
    Palenie marzanny w Rosji
  • Dionizos króluje w Grecji

    Patras to trzecie co do wielkości miasto Grecji, które w połowie stycznia staje się na prawie dwa miesiące miastem jednego z najstarszych europejskich karnawałów. Kończą go dwie wielkie parady: nocna w sobotę i dzienna w niedzielę.

    W greckim karnawale może udział wziąć każdy kto kupi lub wypożyczy kostium. Co roku w pochodzie karnawałowym uczestniczy nawet 40 tys. osób. W trakcie parady na platformach rozgrywa się barwne widowisko. Są na niej postaci w strojach z różnych epok, ale również z wydarzeń ostatniego roku. Jednak chyba najbardziej popularnym przebraniem jest tradycyjny Grek Zorba.
    Po wielkiej fecie zabawa przenosi się z ulicy do prywatnych domów, klubów, kawiarni i restauracji pełnych tradycyjnych greckich przysmaków.

    więcej » « powrót
    Dionizos króluje w Grecji
  • Pomarańcze w Binche

    Karnawał w niewielkiej belgijskiej miejscowości Binche jest jednym z najstarszych tego typu widowisk na Starym Kontynencie (XIV w.). W 2003 r. odbywający się tam karnawał, jako jedyny europejski, został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości prowadzoną przez UNESCO.

    Na kilka dni przed Wielkim Postem mieszkańcy biorą urlopy, zamykane są szkoły i instytucje użyteczności publicznej, aby bez skrępowania bawić się na festynach. Centralne obchody widowiska przypadają na ostatni wtorek karnawału zwany „Mardi Gras”. Wtedy też, przez miasto przechodzi wielki kolorowy pochód Arlekinów, Pierrotów i Wieśniaków. Jednak głównym bohaterem karnawału jest Gille, postać w kolorowym i misternie wykonanym kostiumie. Wokół talii Gille’a umieszcza się dzwoneczki, a na jego głowę wkłada się czepek i ogromny cylinder, który ozdobiony jest strusimi piórami. Bluza kostiumu wypychana jest dodatkowo słomą, co powoduje, że postać nabiera ogromnych rozmiarów. Centralnym punktem pochodu, wieńczącym zabawę karnawałową jest obdarowywanie uczestników festynu pomarańczami na znak obfitości i bogactwa mieszkańców.

    więcej » « powrót
    Pomarańcze w Binche
  • Hiszpańskie odliczanie

    Jednym z najbardziej popularnych zwyczajów sylwestrowych na Półwyspie Iberyjskim jest zjedzenie dwunastu winogron w rytm uderzeń zegara wybijającego północ. Z każdym uderzeniem Hiszpanie spożywają jedno winogrono, co ma zapewnić szczęście na kolejne dwanaście miesięcy. Winogrona najlepiej jest jeść stojąc na lewej nodze, a po wybiciu północy stanąć na prawej i tym samym wejść w Nowy Rok prawą, bardziej "szczęśliwą" stopą.

    Innym zwyczajem popularnym wśród Hiszpanów jest wrzucanie do kieliszka z szampanem, którym zostanie wzniesiony toast, rozmaitych przedmiotów. Zwyczaj ten ma zapewnić nam pomyślność. I tak, gdy zależy nam na dostatku wrzucamy złotą biżuterię, jeżeli zabiegamy o wierność małżonka - obrączkę. Jeżeli poszukujemy miłości wrzucamy do kieliszka czerwone owoce, np. truskawki, czereśnie, pestki granatu, maliny itp. Gdy wrzucimy do niego jedno ziarenko soczewicy, nie zabraknie nam w Nowym Roku pożywienia.

    więcej » « powrót
    Hiszpańskie odliczanie
  • Karp po niemiecku

    O ile w Polsce karp króluje na wigilijnym stole, o tyle w Niemczech jest to tradycyjna potrawa sylwestrowa. Jego łuska przez cały kolejny rok noszona jest w portfelu, zapewniając powodzenie finansowe swojego właściciela. Niemcy chętnie spędzają ostatni dzień stycznia na wytwornych balach lub w teatrze. Nie oznacza to jednak, że są narodem poważnym. W ostatni czwartek karnawału rozpoczynają się bowiem szalone dni, kiedy to kobiety uzbrojone w wielkie nożyce przejmują władzę w miastach, obcinając mężczyznom krawaty.

    Karp po niemiecku
  • Włoskie zampone

    Włosi znani są nie tylko z gorącego temperamentu, ale i uwielbienia do jedzenia. Na sylwestrowym stole pojawia się jednak nie makaron czy pizza, ale potrawa kojarząca się bardziej ze słowiańskimi regionami, czyli… świńska noga. Podaje się ją z soczewicą symbolizującą pieniądze i dostatek. Do włoskiej tradycji należy też generalne sprzątanie, czyli pozbywanie się wszystkich niepotrzebnych rupieci i bibelotów. Obecnie trafiają do kosza, ale jeszcze nie tak dawno wyrzucane były… przez okno, ku zgubie pechowych spacerowiczów.

    Włoskie zampone
  • Marcepanowe Dania

    Nie tylko Włosi płatają figle swoim rodakom. W Danii, pierwszego dnia stycznia, warto wychodząc z domu założyć kalosze. I bynajmniej nie z powodu deszczu! Do duńskiej tradycji należy rozbijanie starych naczyń na ganku swych najbliższych przyjaciół. Niektórzy zbierają poszczerbione kubki przez cały rok. Stąd pewność, że noworoczne ciasto marcepanowe, którym delektują się południowi Skandynawowie, podane będzie na lśniącym nowością talerzyku.

    Marcepanowe Dania
  • Foie gras prosto z Francji

    Francuz nie byłby Francuzem, gdyby na jego noworocznym stole nie zagościły wyszukane dania. Dlatego w Sylwestra obowiązkowo podawany jest słynny foie gras, czyli delikatny pasztet z kaczki lub gęsi. Ponadto Francuzi, jako najbardziej romantyczny naród na Ziemi, chętnie sięgają tego wieczoru po owoce morza, które są znanym na całym świecie naturalnym afrodyzjakiem. Do tego jeszcze polędwica wołowa oraz różne gatunki serów i można rozpocząć zabawę!

    W stolicy zwykle przenosi się ona przed północą na Pola Elizejskie i pod wieżę Eiffla, gdzie z szampanem w ręku Paryżanie świętują wspólnie nadejście nowego roku.

    Obchody Nowego Roku łączą ludzi niezależnie od narodowości. Podobnie jest z pasją jedzenia, gdyż każdy z krajów ma swoją unikalną tradycję żywieniową, którą w Sylwestra jednoczy ich przy jednym stole i dostarcza okazji do spędzenia kolejnych niezapomnianych chwil razem.

    więcej » « powrót
    Foie gras prosto z Francji