Jak przygotować imprezę?

Jak przygotować imprezę?

Sylwester to niepowtarzalna okazja do szampańskiej zabawy. Dzięki kilku poradom na wyjątkowe przyjęcie, goście jeszcze długo wspominać będą ten wieczór.

  • Uwięziony smak

    Nieodłącznym elementem każdego sylwestrowego drinka są kostki lodu. Zaskocz swoich gości ich oryginalnym wydaniem. Do pojemników na wodę wrzuć drobne owoce jak jagoda lub porzeczka, małe listki mięty i cienkie paski pomarańczowej lub cytrynowej skórki. Całość zalej wodą i wstaw do zamrażalnika.

    Uwięziony smak
  • Lodołamacz

    Sylwestrowej imprezie musi towarzyszyć pozytywna atmosfera, dlatego wszyscy uczestnicy powinni czuć się ze sobą swobodnie. Aby przełamać pierwsze lody i od początku wprowadzić dobry nastrój, zorganizuj grę integracyjną. Poproś swoich gości, aby jeszcze przed przyjęciem przygotowali na swój temat trzy stwierdzenia, z których jedno jest fałszywe. Gra polega na umiejętnym zadawaniu pytań w celu odkrycia nieprawdy. W ten sposób, przy salwach śmiechu, Twoi goście już po piętnastu minutach poczują, że znają się od lat.

    Lodołamacz
  • Muzyka nadaje ton

    Noworoczne świętowanie nie obędzie się bez odpowiedniej muzyki. Podczas karnawału królują gorące rytmy latynoskie oraz najbardziej znane przeboje minionego roku. Zamiast szukania ulubionych utworów na wielu płytach w trakcie zabawy, najlepiej jest zaopatrzyć się w składankę utworów lub nastawić ulubioną stację radiową.

    Można też zwrócić uwagę jakie preferencje muzyczne mają nasi goście i poprosić ich o przyniesienie własnej składanki utworów - i jednocześnie zapowiedzieć konkurs na najlepszą "domową" listę przebojów, a dla zwycięzcy przygotować apetyczną nagrodę, np. słoiczek oliwek OLE!. Jeżeli spodziewamy się podczas spotkania w domu tańców do białego rana, warto uprzedzić o tym wcześniej sąsiadów, aby zabawa toczyła się w niezakłócony sposób i w doskonałych nastrojach.

    więcej » « powrót
    Muzyka nadaje ton
  • Stroje też w klimacie

    Szukając pomysłu na oryginalną imprezę karnawałową warto puścić wodze fantazji i poprosić gości o przebranie się w określonej, wybranej konwencji, np.: goście wystylizowani, bohaterowie „Baśni tysiąca i jednej nocy”, w strojach nawiązujących do powieści "Wyspa skarbów" lub filmu "Lost", a może jednak najciekawsze okażą się stroje zainspirowane latami 70-tymi. Wybierając odpowiednią konwencję ubioru znajdziemy jednocześnie pomysł na sposób podania i przygotowania przekąsek. Może on nawiązywać do konwencji i intrygować pomysłowością półmisków, talerzy i drobnych gadżetów znajdujących się na stole. Będzie to również okazja do konkursu z nagrodami na najciekawszą kreację króla i królowej balu.

    Stroje też w klimacie
  • Kieliszki z koroną

    Sylwester i alkoholowe trunki nieodłącznie idą w parze. Dlatego warto zadbać, aby w tym wyjątkowym dniu kieliszki wyglądały inaczej niż zwykle. Niezwykle prostym sposobem na dekorację jest stworzenie efektownej obwódki. W tym celu należy zwilżyć krawędź naczynia plastrem cytryny i zanurzyć w dowolnym granulacie jak cukier, sól, wiórki kokosowe, czekolada, cynamon czy siekane orzechy. Dla zachowania większej trwałości, sok z cytrusa można zastąpić likierem lub miodem.

    Kieliszki z koroną
  • Wariacje o północy

    Każdy szanujący się sylwestrowicz, powinien o północy narobić sporo hałasu. Dlatego na stole wśród warzywnych przekąsek OLE! postaw paterę z trąbkami i serpentynami. Wokół rozsyp kolorowe konfetti i kawałki wstążki, aby podkreślić dekorację. Gdy nadejdzie właściwa pora, żaden z gości nie będzie miał wątpliwości, za co się złapać ;)

    Wariacje o północy
  • Owocowy toast

    Polski sylwester w hiszpańskim wydaniu, to propozycja na noworoczne odliczanie. Przygotuj dwanaście winogron i nabij je na szaszłykowe patyczki. Takie koreczki włóż do wysokich kieliszków i zalej szampanem. Każdy z owoców symbolizuje jeden miesiąc z nadchodzącego roku i powinien być zjedzony wraz z kolejnymi uderzeniami zegara o północy. To nie lada wyczyn, więc dla tych, którym się to uda, warto przygotować nagrody. Na przykład… kiść winogron ;) i Raut koreczki warzywne OLE!

    Owocowy toast
  • Roześmiane konfetti

    Twoi goście na pewno będą zaskoczeni, gdy rozrzucając o północy kolorowe konfetti zobaczą w powietrzu swoje uśmiechnięte twarze. Przygotujesz je w prosty sposób w programie do obróbki zdjęć. Wydrukuj wybrane fotografie w odcieniu sepii, a następnie wytnij z nich za pomocą specjalnego dziurkacza koła o średnicy 2,5 cm i 3,7 cm, na których będą widoczne twarze gości. Następnie wymieszaj kółka ze zdjęć ze znacznie mniejszymi, ale różnej wielkości kolorowymi kółeczkami wyciętymi z ozdobnego papieru. Dzięki dużym rozmiarom i charakterystycznej barwie zdjęcia Twoich gości będą wyróżniać się na tle kolorowego konfetti. Zapakuj całość do kopert i wręcz sylwestrowiczom tuż przed godziną dwunastą.

    Roześmiane konfetti
  • Zwyczajnie niezwyczajna

    To, czego nie może zabraknąć po upojnej nocy sylwestrowej, to zimne koktajle wodne. Przygotuj dla swoich gości dzbanki z wodą mineralną w kuszącym wydaniu. Do napoju dodaj plastry ogórka, zakręconą skórkę cytryny i gałązkę rozmarynu. Równie dobrze sprawdzą się limonka, pomarańcza i mięta. Cytrusowa woda nie tylko orzeźwi, ale też uzupełni niedobory witaminy C będące konsekwencją wypitych drinków.

    Zwyczajnie niezwyczajna
  • Dzień po...

    W karnawałowym menu nie powinno zabraknąć potraw tłustych mięsnych oraz rozmaitych - w tym marynowanych - przekąsek. Spożywanie takich potraw pomoże nam łagodniej znieść ból głowy, który może się pojawić następnego dnia. Nieodłącznym elementem sylwestrowej zabawy są kolorowe drinki i szampan, które z ochotą wypijają biesiadnicy.

    Pijąc alkohol należy unikać napojów gazowanych (przyspieszają wchłanianie alkoholu), soków z owoców pestkowych oraz chipsów, chrupek, które nie zaspokajają głodu, ale podrażniają żołądek. Po zabawie karnawałowej, zanim położymy się spać warto wypić przynajmniej dwie szklanki wody mineralnej, bo alkohol znacznie zmniejszył ilość wody w naszym organizmie.

    Rankiem dla osób, które ciężko przeżyły noc, doskonałe na poprawę kondycji będą kogel-mogel lub jajecznica, puszka bogatego w jony napoju izotonicznego, szklanka obfitującego w potas soku pomidorowego, herbata z cytryną (kwas askorbinowy unieszkodliwia wolne rodniki) i miodem (zawarta w nim fruktoza przyspiesza rozkład szkodliwego aldehydu octowego). Jeżeli zaś jesteśmy głodni, sięgnijmy po czekoladę i banany.

    więcej » « powrót
    Dzień po...