Coś ciekawego: Znasz savoir vivre? Nie będzie faux pas!

Znasz savoir vivre? Nie będzie faux pas!

Znasz savoir vivre? Nie będzie faux pas!

Znajomość etykiety wcale nie wymarła i wypada wcielić ją w życie. Wiedza na temat kulinarnych manier jest potrzebna szczególnie teraz, gdy na całym świecie zaczęto doceniać i celebrować wspólne posiłki.

Nie ważne czy wybierasz się na randkę w wykwintnej restauracji, biznesowy lunch, czy na rodzinny obiad. Podstawy savoir vivre powinien znać każdy z nas. To, jak zachowujemy się przy stole wiele o nas mówi. Aby pozostawić nienaganne wrażenie, należy przestrzegać kilku zasad.

Jeżeli zapraszasz znajomych na kulinarną ucztę, pamiętaj o tym, żeby cały stół prezentował się estetycznie, zadbaj o ładne nakrycie i dekoracje. Mogą to być świece, kwiaty, ładne serwetki itp. Serwetkę z materiału kładzie się na kolanach, natomiast papierową z lewej strony talerza.

Upewnij się, że muzyka nie jest za głośna i nie przeszkadza w rozmowie. Gdy zjawią się goście, powitaj ich jednakowo serdecznie. Jeśli ktoś się jeszcze nie zjawił a podana była godzina rozpoczęcia przyjęcia, należy zaczekać pół godziny. Wypada zjawić się punktualnie, ze względu na dania gorące. Gospodarz czeka aż wszyscy usiądą, następnie sam zajmuje miejsce.

Należy pamiętać, że dania serwuje się z lewej strony gościa a napoje i zupy z prawej. Natomiast czyste nakrycie podaje się z lewej strony, a opróżniamy z prawej. Niech nie przeraża Cię duża ilość sztućców, tak, jak Jacka Dawsona w Titanicu- zacznij od tych, które leżą najdalej talerza. Są jednak potrawy, które można śmiało jeść palcami, jak np. żabie udka, żeberka, krewetki, udka kurczaka, szynki włoskie i hiszpańskie a także sushi. Po posiłku, według zasad etykiety należy położyć sztućce na talerzu, jak wskazówki zegara, wskazujące godzinę 5:20.

Ścisłe zasady obowiązują także przy konsumpcji trunków alkoholowych. Nie jest mile widziane stawianie butelek z alkoholem na stole. Zdecydowanie lepiej jest postawić je na mniejszym stoliku niedaleko gości. Wznosić toast można wyłącznie winem lub szampanem, trzymając kieliszek w dłoni za nóżkę. Wygląda bardziej elegancko i pomaga zachować odpowiednią temperaturę trunku. Toasty wznosi się między posiłkami, nigdy w trakcie.

Niezbyt miło rozmawia się z osobą, która mówi coś przeżuwając wołowinę i co chwila namawia nas „na małego” a także gestykuluje, trzymając w rękach sztućce. Takiego zachowania należy unikać, tak samo, jak dmuchania na zbyt gorące potrawy.

Znając zasady savoir vivre przy stole na pewno unikniesz popełnienia gafy. Pozwoli to pokazać się w dobrym świetle i na pewno zaoszczędzi wielu stresów. Praktykując i poszerzając wiedzę o dobrych manierach przy stole, nie straszny Ci będzie nawet obiad z królową angielską.

« powrót