Coś ciekawego: Zioła w domowych potrawach

Zioła w domowych potrawach

Zioła w domowych potrawach

Jedzenie działa na wszystkie zmysły. Najpierw jedzą oczy - potrawa musi więc apetycznie wyglądać. Następnie czujemy jej zapach, który rozchodzi się po całym ciele, budząc ślinianki do życia. Na koniec robimy ucztę naszemu podniebieniu i mózgowi, który zaczyna wytwarzać endorfiny - hormony szczęścia. Rola przypraw w potrawach jest nieoceniona. Podkreślają ich smak, nadają daniu świeżości lub pikantności. Ach, te przyprawy…


Wybór jest ogromny. Czasami ciężko dobrać odpowiednie do dania. Oto mała ściąga:

Bazylia – jej szerokie, soczyste listki są niezbędnym dodatkiem do pomidorów, pasują także do sosów i zup jarzynowych.
Cząber – ceniony jako przyprawa do wszystkich gatunków fasoli. Dodawany także do dań jednogarnkowych - można go gotować razem z potrawą.
Estragon – wyśmienity do białego mięsa i ryb.
Goździk – jest niezbędny do zalewy, wywarów, bulionów i sosów. Dodaje się go także do dziczyzny, białej i modrej kapusty a także do kompotów i wypieków.
Imbir – nadaje się do przyprawiania potraw z drobiu, do pieczeni jagnięcej, steków, pieczeni wieprzowej, dań słodkich, wypieków i owoców.
Jałowiec – używany w kuchni do sosów, wywarów mięsnych i rybnych, pieczeni, kapusty, a przede wszystkim do dziczyzny.
Kolendra – pasuje do dań warzywnych, pieczeni wieprzowej, pieczonej kaczki i gęsi, czerwonej i białej kapusty.
Koper włoski – podnosi smak kwaszonej kapusty, ogórków i buraków ćwikłowych. Wzbogaca smak ryb, zup jarzynowych, ogórków konserwowych, sałaty i dań słodkich.
Koperek – idealny dodatek do białych sosów, świeżej sałaty, ryb i raków.
Liść laurowy – dodaje się do wywarów rybnych, zupy jarzynowej, kiszonej kapusty, pieczeni wołowej i wieprzowej i marynat.
Lubczyk – doskonale nadaje się do dań jednogarnkowych, sosu pieczeniowego i potraw z grochu i fasoli.
Majeranek – nadaje się do dań jednogarnkowych, dań ze słoniną i szynką, do zup i tłustego drobiu.
Melisa – doskonała do sałaty, białych sosów ziołowych, potrawki z drobiu i cielęciny, do zup. Obok mięty pasuje do wielu słodkich deserów.
Rzeżucha – polecana do białych sosów, różnych gatunków sałaty, twarogu, ryb i zup.
Rozmaryn – doskonały do pieczeni, ryb z grilla i ryb pieczonych. Wyborny do jagnięciny, kurczaka, cukini i pomidorów.
Szafran – niezbędny dodatek do potraw z kuchni śródziemnomorskiej.
Szałwia – wyśmienita do węgorza, do wątróbki, jagnięciny i wieprzowiny.
Tymianek – nadaje się do potraw mięsnych w ciemnym sosie, zarówno do wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny i dziczyzny. Jest doskonała przyprawą do farszów, drobiu, sosów na czerwonym winie, pomidorów i grzybów.

« powrót