Coś ciekawego: Szparagi

Szparagi

Szparagi

Czy wiesz, że szparagi białe i zielone stanowią niezastąpione źródło witaminy B1, B2, C, karotenu oraz soli mineralnych: magnezu, fosforu, sodu, wapnia, manganu, żelaza, chloru, jodu i potasu?

Szparagi doskonale łączą szczególne walory smakowe z wysoką wartością odżywczą. Są bogate w kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i do prawidłowego rozwoju dzieci. Zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu.

Mają działanie moczopędne i przeczyszczające. Wysoka zawartość błonnika bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii i pomaga zachować szczupłą i zdrową sylwetkę. Są lekkostrawne i niskokaloryczne.

Szparagi słyną także z dużej ilości antyutleniaczy tzw. antyoksydantów, które zapobiegają szybkiemu starzeniu się skóry. Mają działanie bakteriobójcze i antynowotworowe.

Sprawdzają się zarówno jako przystawka, obiad lub aromatyczna kolacja. Można je z powodzeniem zamrozić i zamarynować. Najczęściej podaje się je z szynką, grzybami i ciastem francuskim. Można ich użyć jako dodatku do sałatek, mięs lub ryb.

Szparagi OLE! są starannie wyselekcjonowane, całkowicie naturalne, bez konserwantów i substancji barwiących. Z OLE! możesz rozkoszować się tym zdrowym przysmakiem bez żadnych ograniczeń przez cały rok!

« powrót