Nagrodzone przepisy konkursowe

  • Naleśniczki z parówka i oliwkami

    Okoliczność: Przyjęcie rodzinne, Przyjęcie dla dzieci, Spotkanie z przyjaciółmi, Piknik, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    Przesiewamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą mieszamy z solą i sodą na sucho, dodajemy jajka, olej i 1 szklankę wody oraz mleko które wlewamy tak na wyczucie bo ma nam powstać z tego troszkę gęstsze ciasto jak na tradycyjne naleśniki, wszystko ubijamy mikserem do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Smażymy naleśniki na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni. Na każdy placek kładziemy starty ser oraz pokrojone na pol oliwki i parowkę zwijamy ,podsmażamy na oleju,polewamy ketchupem,smacznego

  • FRANGLERKI

    Okoliczność: Przyjęcie rodzinne, Romantyczna kolacja, Przyjęcie ogrodowe, Spotkanie z przyjaciółmi, Babski wieczór, Piknik, Lunch w pracy, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    FRANGLERKI (mini babeczki z ciasta francuskiego z greckim nadzieniem) co potrzebujemy: -FELISOS ser solankowy z zielonymi oliwkami w oleju (mogą być osobno kupione zielone oliwki nadziewane papryką oraz ser feta w kosteczkach) -2 czerwone cebule -1 papryka czerwona -kukurydza z puszki -1 ogórek -2 pomidory -oliwa -ocet winny -ciasto francuskie -przyprawy: oregano, bazylia, sól morska -1 jajko -forma silikonowa do muffin jak przygotować: Oliwki i ser feta mieszamy razem z pokrojonymi w kosteczkę warzywami, dodajemy kukurydzę z puszki, przyprawy i delikatnie zalewamy wszystko oliwą i octem tak 'na oko' dla smaku - farsz nie może być mokry. Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem, dzielimy je radełkiem na 8 równych kwadratów, delikatnie posypujemy oregano i bazylią i na każdy kwadrat nakładamy łyżką lub palcami przygotowaną wcześniej sałatkę grecką. Zawijamy farsz ciastem i formujemy kulkę, wszystkie 8 i każdą wkładamy w otwór silikonowej formy do muffin. Następnie radełkiem delikatnie robimy nacięcia na każdej kulce w kształcie krzyżyków, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy zmieszaną bazylią z oregano i z każdej strony z wierzchu kładziemy cieniutkie talarki oliwek. Tak gotowe franglerki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200-220st na 15-20min. Kiedy franglerki są już upieczone, odstawiamy je do ostudzenia a następnie na każdą z nich wbijamy wykałaczkę z oliwką. Jak nam zostanie jeszcze trochę farszu, to śmiało możemy go wykorzystać jako dodatek do franglerek w formie osobnej sałatki. Smacznego:-)

  • Nie ma to jak tortilla przekąska dla kibica znakomita

    Okoliczność: Przyjęcie ogrodowe, Spotkanie z przyjaciółmi, Babski wieczór, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    Najpierw gotujemy uda potem obieramy na drobne części dodajemy przyprawę do kurczaka i smażymy . Robimy sos czosnkowy Jogurt naturalny+ czosnek sprasowany + odrobina majonezu + sól i pieprz do smaku +oregano, bazylia, papryka, zioła prowansalskie= sos czosnkowy Sałatka kapustę szatkujemy drobno dodajemy pokrojonego ogórka i pomidory mieszamy dodajmy oliwki Ole przekrojone na połowę na koniec dodajemy roszpunkę i posypujemy sosem sałatkowym i polewamy oliwą z oliwek . Mieszamy zostawiamy na 30 minut do zmiękczenia kapusty. Placki tortilli kładziemy na blat najpierw polewamy sosem chilli na placek smarujemy na całym dodajemy sos czosnkowy też na cały kładziemy trochę kurczaka i sałatki i tak na przemian oraz polewamy sosem czosnkowym w miedzy czasie składamy tortille i zawijamy w folie aluminiową żeby trzymała na m ciepło i możemy jeść smacznego .

  • Faszerowane muszle makaronowe

    Okoliczność: Przyjęcie rodzinne, Przyjęcie ogrodowe, Piknik, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Odcedzić. Rozłożyć by przestygł i nie posklejał się. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na gorącym oleju .Marchewkę obrać,zetrzeć na tarce,pieczarki oczyścić drobno posiekać,suszone pomidory również posiekać.Do podsmażonej cebuli dodać mięso,marchewkę,pieczarki,przeciśnięty czosnek.Przyprawić solą, pieprzem,oregano,bazylią,czerwoną papryką.Podsmażyć aż mięso zmieni kolor na brązowy.Pod koniec dodajemy suszone pomidory i natkę pietruszki. Muszle napełnić ciepłym farszem, wierz posypać serem żółtym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C.

  • Jak pan może panie SUSZONY POMIDORZE :)

    Okoliczność: Piknik, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    Układamy na pieczywie plasterek sera żółtego, na nim plasterek ananasa, a następnie suszone pomidory w środku, podgrzewamy w piekarniku, i kibicujemy :)

  • piłkarskie kanapki

    Okoliczność: Przyjęcie ogrodowe, Babski wieczór, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    zrobić kanapki z chleba i wędliny i wyciąć foremką kształt ludzików, z mozarelli wyciąć im koszulki a z suszonych pomidorów spodenki, uśmiechnięte buźki domalować keczupem, ułożyć na listkach sałaty i pałaszować ze smakiem, gdy wpadanie pierwsza bramka :)

  • małe kąski kibica

    Okoliczność: Spotkanie z przyjaciółmi, Babski wieczór, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    Na oleju z suszonych pomidorów , podsmazamy kiełbaskę , dodajemy czosnku kilka ząbków , kukurydzę i pomidory podsmażane , dusimy chwilkę , nastepnie kroimy suszone pomidory ok 5 szt , 3 łyżki kaparów i oliwki , na koniec ser , jeśli dajemy żółty to musi byc starty , a jeśli plesniowy to tylko połamany i podgrzewamy aż się rozpuści , całość ma mieć gęstą konsystencję i dać się nakładać łyżką . Z chleba wycinamy szklanką koła i robimy tosty , na każdy nakładamy porcję salsy , smaczne i na ciepło na zimno :)

  • Paszteciki kibica z czosnkiem z pesto

    Okoliczność: Piknik, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    Cebulę bardzo drobno kroimy i smażymy na oleju na złoty kolor.Czosnek z pesto drobno siekamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i mieszanką ognistą oraz przyprawą do mięsa i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym. Wołowinę kładziemy na spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu miksujemy blenderem razem z cebulką i czosnkiem z pesto. Dodajemy 1 jako i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, sól, pieprz i 1 łyżeczkę cukru oraz śmietanę. Podgrzewamy około 1/4 szklanki mleka i dodajemy do mąki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do mąki. Mieszamy składniki. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie ciasto około 10 minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję . Odstawiamy w misce, pod przykryciem na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Wykrajamy prostokąty i nakładamy na jednym brzegu farsz, posypujemy jeszcze mieszanką ognistą . Zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane paszteciki zostawiamy jeszcze na około 15 minut. W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim paszteciki. Zapiekamy je w temp. 180 - 190 C aż się przyrumienią To ogniście pyszna przekąska kibica :))

  • EURO przekąska

    Okoliczność: Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    Mięsko mielimy razem z surowym boczkiem , doprawiamy , dajemy całe jajko , pokrojone kapary i wyrabiamy na gładką masę , następnie bierzemy pieczarki i chowamy je w mięsie , ja użyłam pieczarek z pastą , piekłam je w piekarniku ok 20 min :)Nabijamy na wykałaczki i mamy świetną przekąskę na zimno i na ciepło :)

  • Drożdzowe roladki pełne rozmaitości

    Okoliczność: Przyjęcie rodzinne, Przyjęcie dla dzieci, Przyjęcie ogrodowe, Spotkanie z przyjaciółmi, Babski wieczór, Piknik, Lunch w pracy, Mecz

    Zwycięzca w konkursie

    Drożdżowe roladki to przekąska idealna na wszelkiego rodzaju imprezy :) Przygotowuje się szybko bo nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie a smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. To taka ciekawsza mini wersja pizzy po którą goście i kibice sięgają bez skrępowania :) Polecam :) Do śmietany dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy do mąki i margaryny, zagniatamy całość na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko i smarujemy koncentratem pomidorowym ( nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie). Na wierzchu układamy pokrojoną mozzarellę i suszone pomidory( połowę słoiczka). Całość równomiernie posypujemy kukurydzą, pokrojoną drobno papryką, pokrojonymi oliwkami (około 6 szt) i przekrojonymi na pół cebulkami (około 6 szt) oraz kilkoma kosteczkami sera ze słoiczka z oliwkami. Posypujemy oregano i zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 1,5 - 2 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Poprzednia 1/1 Następna